Radosavska selo na internetu

Dobro dosli na blog www.radosavska051.blogspot.com!!!

Pink radio

петак, 12. март 2010.

Turisticki lokaliteti

View Larger Map

Planina Kozara se nalazi u sjeverozapadni dijelu Bosne i Hercegovine. Svojom visinom, prostranstvo i ljepotom dominira tim područjem, iako visina ni jednog od njenih vrhova ne prelazi 1000 m nadmorske visine. U širem području, Kozara kao brežuljkasti predio ispresjecan dolinama i omeđen rijekama (Savom na sjeveru, Vrbas na istoku, Unom na zapadu te Gomjenicom na jugu) predstavlja tzv. otočni planinu.

NACIONALNI PARK “Kozara”
Centralni dio planine proglašen je Nacionalnim parkom 1967. godine s površinom od 3494,51 ha. Iako su temeljni razlozi proglašenja navedenog prostora Nacionalnim parkom bili u tadašnje vrijeme povijesni aspekti i značaj šume Kozari sa historijski značajnih događaja iz drugog svjetskog rata, samo područje ima i velike prirodne, kulturne, rekreacijske i mnoge druge vrijednosti.

Manastir GOMIONICA
Manastir, od prije 1536. godine, nalazi se kod Bronzanog Majdana, 42 km zapadno od Banjaluke. Krajem XIX vijeka u kupola, ispod sloja zidnog slikarstva iz oko 1870. godine, otkrivene su starije freske. Pozlaćeni gomionički srebrni krst iz 1640. godine, nalazi se u kolekciji Londonskog sveučilišta. Danas je ovo jedini ženski manastir na području SZ Bosne.

EKO CENTAR “LJEKARICE”
Eko-centar “LJEKARICE” je osnovan s ciljem da modernog čovjeka vrati prirodi. Na ovom prostoru postoji 10 bazena, pogodnih za ribolov i sportove na vodi, a jedan bazen je uređen za kupanje. Šume su bogate šumskim plodovima i divljači (fazan, divlja patka, vjeverica, zec, lisica, SRNA itd..). Veliki broj izvora i potočića bogati su riječnim rakovi, školjka i ribom.

BANJA LUKA
Banja Luka je s oko 250.000 stanovnika najveći je grad Republike Srpske (jednog od dva entiteta u BiH) i drugi po veličini u Bosni i Hercegovini. Smještena je u kotlini na 164 m nadmorske visine, na prijelazu između dinarskih planina na jugu i Panonskog basen na sjeveru. Banja Luka je oduvijek bila tranzitni grad koji je spajao srednju Europu i Jadransko more. Udaljena je od Zagreba 190 km, Beograda 350 km i Sarajeva 234 km.

Нема коментара:

Постави коментар