Radosavska selo na internetu

Dobro dosli na blog www.radosavska051.blogspot.com!!!

Pink radio

субота, 13. март 2010.

KOSIDBA U STARIM VREMENIMA


Kosidba je jedna od najtezih poljskih radova koje su obavljali isključivo muškarci. Livade su najčešće kosene u “kosačkoj mobi”. U jednoj kosačkoj mobi nekad se nalazilo i po desetak kosaca. Kosce je sazivao domaćin, a pozivani su najbolji kosci sela, snažni i iskusni ljudi u ovom poslu. Kosci su pored kose imali i kosni alat: klepac i babica, vodijer, brus i kvasilica.
Kosa se sastoji od kosišta i kose. Kosište je od drveta i kućne je izrade, a kosa je čelični dio kovan od najboljeg čelika. Klepac i babica služe za klepanje odnosno tanjenje Ostrog dijela kose, a izrađeni su od čelika. Vodijer je drvena, duguljasta izdubljena posuda, koja služi za nošenje brus i kvasilice. Nosi se oko struka napunjen čistom vodom. Kvasilicom, načinjen od kraće metalne šipke sa rupom na jednom kraju kroz koju je provučena krpica, se kvasila kosa, a kamenim brusom oštrila.
Kosci su dolazili na kosidbu rano ujutro i najprije poklepali svoju kosu. Zatim su dogovarali ko će biti kosibaša. Biti kosibaša značilo je biti brz i vjest imati najširi otkos ( “Mav”) i sjeći travu sto nize ( “dobro zabrijavati”). Na kosibašu su se morali ugledati i ostali kosci, a dobro odabran predvodnik začio je dobro obavljanje kosidbe.
U toku kosidbe kosa se klepala dva puta dnevno, ujutro prije početka kosidbe i popodne, poslije rucka. Oštrenje se obavljalo poslije svakog otkosa, ali je vrijeme oštrenja ipak određivao kosibaša. Kada on počne, to rade i ostali kosci. Oštrenje kosa je bila prilika za predah. Kosci su se oglašavali snažnom pjesmom, ali su se i šalili i podvriskivali. Zbog napornog posla koji su kosci obavljali, a koji ima i natjecateljski karakter, koscu je trebala jaka hrana. Jelo se na sjenokosu na kome su upravo kosilo. Jelo se sastojala od pečenog mesa, cicvare, pite, uštipaka, sira, kiselog mlijeka. Hranu su donosile žene, djevojke ili djeca, a domaćin i kosibaša su dobijali najbolje dijelove mesa. Tijekom čitavog dana koscima je donoseni voda i to su obicno radile djevojke.
Na kraju dana, kada se završi kosidba, kosci su odlazili domaćinovoj kući da se malo provesele, zapjevaju i popričaju. Kada je košenje, koje je najčešće trajalo po nekoliko dana, završeno, trava se ostavljala da se osuši i zatim se organiziralo kupljenje sijena.
Izvor: KUD Piskavica

Нема коментара:

Постави коментар