Radosavska selo na internetu

Dobro dosli na blog www.radosavska051.blogspot.com!!!

Pink radio

петак, 12. март 2010.

Oživljeno selo za razvijeniji grad

Autor: Marijana Miljić
Datum:19.05.09.

Gradska razvojna agencija uradila je Studij integralnog ruralnog razvoja na području sjeverozapadnog dijela grada Banje Luke. Studija ima za cilj razvoj turizma i poljoprivrede u 20 naselja na prostoru od 469,96 kvadratnih kilometara.

U Odjeljenju za privredu Administrativne službe grada kažu da je plan Studije integralnog ruralnog razvoja da se ravnomjerno razvija cijela teritorija grada, da se ožive sela i otvore nova preduzeća i radna mjesta.

- Aktivnosti definisane studijama mogu se mijenjati i prilagođavati promjenama u skladu sa potrebama ruralnih područja - naglašavaju u Odjeljenju za privredu i ističu da je ranije urađena i Studija razvoja južnog dijela grada.

U ovom odjeljenju dodaju da oba ova dokumenta predstavljaju značajnu osnovu na kojoj će se temeljiti izrada Strategije ruralnog razvoja Banje Luke.

Saglasnost za ovu Studiju dali su i odbornici Skupštine grada na posljednjem zasjedanju

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borkovići Rajko Marić kaže da ovo naselje može da prestavlja mamac za turiste.

- Potrebna su nam sredstva da bismo uredili našu mjesnu zajednicu. Potrebna su ulaganja u promovisanje našeg naselja i vjerujem da bismo privukli mnoge turiste. Mogli bismo da organizujemo i neke muzičke egzit festivale u našem naselju - kaže Marić i dodaje da Strategija ruralnog razvoja sjeverozapadnog dijela grada mnogo bitna za sam grad.

Predsjednik savjeta MZ Bronzani Majdan Mihajlo Petković rekao je da bi ovo naselje moglo više doprinijeti razvoju grada kada bi se konačno uradio put Banja Luka - Sanski Most.

- Turiste privlači manastir Gomionica, a uradili bismo i neki prostor gdje bismo smjestili goste koji bi nas posjećivali. Što se tiče privrede već sada se osjeti znatan razvoj kroz davanje podsticajnih mjera za sjetvu - kaže Petković.

On naglašava da poljoprivrednici oni koji hoće mogu uzeti usjeve kod određenih ustanova i otplatiti ih tek kada ostvare određene rezultate te sjetve.

Naselja

Studijom integralnog ruralnog razvoja obuhvaćena su sljedeća naselja: Bronzani Majdan, Borkovići, Bistrica, Gornja Piskavica, Šimići, Mišin Han, Potkozarje, Verići, Barlovci, Dragočaj, Kmećani, Melina, Motike, Obrovac, Pervan Donji i Gornji, Prijakovci, Radosavska, Slavićka, Stratinska...

Нема коментара:

Постави коментар