Radosavska selo na internetu

Dobro dosli na blog www.radosavska051.blogspot.com!!!

Pink radio

уторак, 16. март 2010.

Kozara,Piskavica i Banja Luka

Kozara

Planina Kozara se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Svojom visinom, prostranstvom i ljepotom dominira tim područjem, iako visina nijednog od njenih vrhova ne prelazi 1000 m nadmorske visine. U širem području, Kozara kao brežuljkasti predio ispresjecan dolinama i omeđen rijekama(Savom na sjeveru, Vrbasom na istoku, Unom na zapadu te Gomjenicom na jugu) predstavlja tzv. ostrvsku planinu.

Piskavica

Piskavica je vrlo etno orjentisano selo. Sa samo 30 kilometara koliko je udaljena od Banjaluke, ona predstavlja centar kulturnih dešavanja sa kulturno-turističkom manifestacijom KOZARSKI ETNO koja slavi 6. rođendan ove godine. Pored kulturnih događaja, očekujemo Vas, naše prijatelje, sugađane da posjetite naše selo i time uveličate i uživate u prezentaciji narodnih igara i pjesama iz Bosne, Srbije i Evrope.

Banja Luka

Banja Luka je podignuta sa obje strane Vrbasa, na mjestu gdje ova divlja, planinska rijeka iz svojih klisura,tjesnaca i klanaca gubi osobine gorske rijeke i ulazi u niziju kroz koju pravi svoj put ka ušću u Savu Vrbas teče sredinom grada i na gradskom području prima pritoke: Suturliju, Crkvenu i Vrbanju. Središnji dio grada leži na nadmorskoj visini od 163 m, okružen tercijarnim brežuljcima. Okolina Banjaluke bogata je raznovrsnom šumskom divljači, a rijeke ribom, što je doprinijelo razvoju lova i ribolova. Klima u Banjaluci je umjereno kontinentalna sa uticajima panonskog pojasa.

(KUD ”Piskavica”)

Нема коментара:

Постави коментар